Event: UnderMINING Democracy
13-03-2023

On 23 March, experts and civil society will come together in Groningen, the Netherlands, to discuss how local voices are often overlooked in natural resource extraction, and how true democracy can help to amplify and include the perspectives of those most affected, both in the Netherlands and around the world.

This event is organized by the Democracy Under Threat Coalition. Democracy Under Threat is a coalition of organizations that wants to prevent further backsliding of democracy, and to improve democracy both at home as well as abroad. The Coalition has formulated a manifesto on behalf of Dutch civil society, including recommendations for the Dutch government on how to improve democratic institutions and practices in the Netherlands and strengthen democracy abroad. The manifesto calls upon the government to include these recommendations in its contribution to the upcoming second ‘Summit on Democracy’. See the Coalition’s activities during the Summit and sign our manifesto at www.democracyunderthreat.org!

The event will be in Dutch, please see more information and the event programme below:

 

OnderMIJNing van de democratie

Wat: Publieksbijeenkomst Democratie onder Druk en The Summit for Democracy

Wanneer: Donderdag 23 maart – inloop 19u30. Start 20u00. Eind 21u30.

Waar: Het Feithhuis, Martinikerkhof 10, Groningen

HIER AANMELDEN SVP

In Groningen liepen bewoners en lokale en provinciale volksvertegenwoordigers tegen een nationale muur van onwil en doofheid op toen de gaswinning tot aardbevingen bleek te leiden. Het rapport ‘Groningers boven gas’ van de parlementaire enquêtecommissie  bevestigt wat bewoners, actiegroepen en lokale bestuurders jarenlang riepen. En nu, in de stap van fossiele naar duurzame energie, verandert er nog weinig aan die bestuurscultuur, want toen er plannen kwamen voor windturbines in de Veenkoloniën werd de zeggenschap van inwoners en gemeentebestuurders gesmoord en genegeerd in schijnparticipatie.

Ook in andere contexten staat de democratie onder druk door de grote afstand tussen regio’s en beleidsmakers in hoofdsteden. Zo is in Mozambique de inzet van de bevolking dat aardgasbaten ook lokaal tot verbeteringen moeten leiden. In een project van het NIMD (Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie) en partnerorganisatie IMD Mozambique zijn het nationale parlement en de bevolking en politici in de provincies bijeengebracht voor een dialoog.

In Zuid Afrika richten de organisaties MACUA (Mining Affected Communities) en WAMUA (Women Affected by Mining in Action), samen met de internationale vrouwenorganisatie ActionAid, zich op het meepraten en meebeslissen over het beleid rond mijnbouw in hun gebied. “Nothing about us without us”.

Aan de hand van ervaringen en analyses uit de verschillende regio’s Groningen (aardgas en windmolens), Mozambique (aardgas) en Noordkaap, Limpopo en Gauteng in Zuid Afrika (mijnbouw), laten we zien dat het anders kan: mensen erbij betrekken, luisteren en samen met hen plannen ontwikkelen, met respect voor de belangen van de mensen die lokaal het meest met de gevolgen te maken hebben. In een politiek café setting vindt een gesprek plaats onder leiding van Thijs Berman (NIMD). Samen met de gasten en de zaal wordt een verbinding gemaakt tussen de lokale stemmen uit de hele wereld en gekeken hoe dit de democratie in Nederland en wereldwijd kan versterken.

Gasten:

  • Liesbeth van de Wetering, projectleider democratie en participatie Provincie Groningen
  • Lies Zondag, inwoner Veenkoloniën en strijdster voor zeggenschap over plaatsing windturbines
  • Gil Mulhovo, directeur IMD Mozambique (online)
  • Marit Maij, directeur van ActionAid
  • Niesco Dubbelboer, directeur Meer Democratie Nederland